www.detnapper.com
Om ørret, fluer, sluk og slikt

Startsiden

Ørret over kiloen
  -4 kg + 1 kg Sjøørret (2014)
  -1,8 kg Vestfjellørret (2009)
  -1,75 kg Tinnelvørret (2003)
  -1,6 kg Lågenørret (2007)
  -1,55 kg Vestfjellørret (1998)
  -1,5 kg Vestfjellørret (2014)
  -1,5 kg Viddaørret (2011)
  -1,4 kg Vestfjellørret (2004)
  -1,35 kg Viddaørret (2006)
  -1,27 kg Viddaørret (2008)
  -1,25 kg Sjøørret (2015)
  -1,2 kg Viddaørret (2007)
  -2x1,2 kg Viddaørret (2010)
  -3x1,1 kg Telemarksørret (2009)

Flerdagsturer:
  -Bremafoten (jul/aug 1999)
  -Gjuvsjåen/Kvenna (aug 2000)
  -Reksjå/Tinnelva (2001)
  -Geitsjøen (aug 2004)
  -Lågen/Tuva (jul 2006)
  -Hardangervidda øst (jul 2007)
  -Hardangervidda øst (aug 2007)
  -Hardangervidda øst (jul 2008)
  -Telemark vest (jul 2009)
  -Gausdal Vestfjell (jul 2010)
  -Hardangervidda øst (aug 2010)
  -Hardangervidda øst (aug 2011)
  -Rendalen (aug 2011)
  -Hardangervidda øst (jul 2012)
  -Etnedal/Spåtind (aug 2012)
  -Synnfjell (jun/jul 2013)
  -Femundselva (jun 2014)
  -Valdres/Frya (jun 2015)

Årets småturrapporter (Oppdateres ikke)
Enkle fisketips (Oppdateres ikke)

Årets turer 2000

I år legges de siste turbeskrivelsene først. Er dette første gangen du ser denne siden anbefaler jeg deg følgelig å starte lesingen nedenfra.

25/11 - En siste tur i søkkvåt skog

Mest sannsynlig har jeg nå tatt sesongens siste fisketur i Oslomarka.

Mellom to av regnbygene som i det siste har jaget bort en hver lyst etter å pakke sekken, snek jeg meg til en hurtigtur til Steinsjøen ved Vangen i Østmarka.

4°C både i og over vann satte rammene for det som kun ble en treningstur for fiskeutstyret - og for vadestøvlene. Ikke det at jeg vadet under fisket, jeg vadet til og fra Østmarka! Våtere har det aldri vært, og jeg gikk med vann til knærne mesteparten av veien både til og fra Steinsjøen.

Jeg tar herved sjansen på å takke av for sesongen, og ønske velkommen tilbake etter første tur i april (?) 2001.

 

22/10 - Nydelig høstdag, men intet mer...

Værmeldingen og vekkerklokken holdt hva de lovte, og ganske nøyaktig 08:00 satt jeg meg på sykkelen ved Movatn stasjon.

Jeg var definitivt alene i skogen så tidlig, og soloppgangen var en opplevelse i seg. Med klar, morgenkald luft kombinert med morgenstille skog, kunne jeg neppe ønske mer....bortsett fra en ørret eller to da.

Vannet holder fremdeles temperaturer tett opptil tosifret, og med det varme været vi har hatt i høst, innbilte jeg meg at denne høsten burde være mindre treg enn vanlig. Tvert imot! Tydeligvis har kalenderen mer å si enn vær og vind(?)

Nå har ikke jeg hatt ett napp på de siste fire turene, og jeg begynner å se mørkt på mulighetene for denne sesongen!

 

7/10 - Blir det fler i år?

Denne lørdagen startet med tett tåke og lavt, truende skydekke, men lysten var der og den måtte tilfredsstilles.

Det er lenge siden Auretjerna og Fallgardsputten hadde besøk av meg, og i og med at det er disse vannene jeg kjenner best, følte jeg at sjansen for fisk ville være størst her. En del års fiske forteller meg at sjansen for å få fisk i oktober er liten, men da er det ihvertfall greit å vite hvor fisken står.

Resultatet: ingen napp.

Vannet holdt tett oppunder 10°C, lufttemperaturen var noe høyere. Det var fremdeles noe vak-aktivitet, bl.a så jeg noen stankelben som svinset rundt og forsøkte etter beste evne å bli ørretmat.

 

26/9 - Høsttreg ørret i finvær

I og med at finværet har gjort seg gjeldende i store deler av september, satset jeg på gode forhold denne tirsdags-ettermiddagen. Som for to uker siden gikk turen til Elnes i Hakkadal og derfra til Måsjøene og Anderstjerna.
Selv om det viste seg en del ørret i både rolige og kraftige vak, nappet det ikke hos meg.

Vannet holdt ca 11°C som er bra for årstiden, men lufttemperaturen sank i takt med at nattemørket krøp på, og i løpet av kvelden var temp. så lav som 1,5°C!

Jeg syklet hjem med fluevestlykten i munnen kl 20:00, og ungikk flere ganger så vidt å bomme på både sti og vei.

 

10/9 Nye områder - nye muligheter

Som følge av ørretens økende fokusering på sengehalmens gleder utover høsten, har den en tendens til å fokusere mindre på matinntaket. (Forsåvidt ikke ukjent fenomen for undertegnede heller; dette med å skille mellom disse to aktivitetene...) Høsten bruker jeg derfor ofte til å søke etter nye områder, der turen ofte gir større glede enn selve fisket.

Denne lørdagen dro jeg inn fra Elnes i Hakkadal med nesen mot Måsjøene. Noen dyriske bakker i starten tok nesten knekken på pusteverktøyet, og sykkelen ble brukt som gåstol til det verste var unnagjort. Turen er dog en av de bedre bare de første km er unnagjort.

Fisket kan oppsummeres veldig kort - ett napp. Selv om jeg blåste bort og kun fisket effektivt med sluker på 10 gr +, var det dog en finfin tur. Det er godt mulig jeg bruker mer tid her oppe enn rundt Auretjerna (v/Tømte) neste sesong, da fiskepresset på sistnevnte område begynner å bli seriøst!

Jeg fisket i Måsjøen N., Anderstjern N. og Nordvannet. Anderstjernene er fine fluevann med hengemyrer som bærer, Nordvannet er stort med mye grunner, men på odden nedenfor Mago (seter) når man ut til dypere vann med mulighet for å få STOR fisk. Elvann huser også stor fisk.

Luft og vann holdt omtrendt samme temperatur: ca. 13°C.

 

27/8 Tinnelva holder på sine (største)

Da vi passerte Tinnelva på vei til Hardangervidda for en måned siden, fant vi ut at vi måtte tilbake. En bred og (forholdsvis) roligflytende elv vil alltid appelere, og Tinnelva var intet unntak. Det gjorde heller ikke noe at NRK hadde sendt et program i vår fra nettopp dette området der deltakerne nærmest halte opp kilosfisk.

Vi fisket stort sett med drivende bunnmeite for å komme skikkelig ned. Uheldigvis drev el-verket (?) å lekte seg med vannføringen slik at den både steg og sank i løpet av tiden vi var der noe som gjør fisken urolig og lite bitevillig. Følgelig ble resultatet magert med to fisk på meg og ingen på Eirik. Kun én var verdt å ta med hjem - den var på 27 cm/250 gram.

Turen var likevel fin, og Tinnelva har ikke sett det siste av oss hverken denne eller kommende sesonger. Elva holdt nå 12°C.

 

13/8 Nordmarka og jeg blir like våte som ørreten

Endelig en rolig ettermiddag ved Auretjerna igjen. Dagen hadde vært lovende med lette skyer mot en blå himmel. Det var også forholdsvis varmt (20°C) da jeg dro kl 15:00 fra jobben. Basert på suksessen med bunnmeite på vidda, tenkte jeg å prøve ut dette også i mine Nordmarksvann, så jeg hadde vært ute å gravet i komposthaugen kvelden i forveien. Da jeg kom frem fant jeg at varmen hadde gitt marken heteslag slik at disse kom til å gi meg liten glede.

Liten glede fikk jeg også av utviklingen over hodet mitt: mørke, tunge skyer samlet seg faretruende, og det var så vidt jeg fikk i meg matpakken før slusene åpnet seg. Hverken jeg eller fisken trivdes, og resultatet ble deretter: null napp og tidlig retrett. Da jeg satt meg på sykkelen viste lufttemperaturen 11°C! (Forøvrig 6°C lavere enn i vannet...)

 

31/7-3/8 Hardangervidda innfrir igjen...

Les mer på egne sider.


7/7 Kaldt, men herlig!

Høy vannstand!Som sist da jeg var på Vestfjellet (3/6) var det kaldt. Med nattetemperatur ned mot 2°C og høyeste dagtemp. på 10°C, var det ikke mye som minnet om sommer. Dokkelva gikk også unormalt høyt for årstiden etter mye nedbør i fjellet.

MEN, på tross av dette bød fjellet på noe av det beste fisket jeg har opplevd, og for meg, en rekordfisk.

Jeg startet dagen med et par timers resultatløst fiske med Spesial og spinner i tjønnet der jeg dro opp min hittil største ørret for to år siden. Vannet holdt 10°C. Senere på dagen dro jeg ned til Dokkelva (vannet holdt her 9,5°C), til min favorittkulp som har et innos bare han på toppen kunne skapt. Jeg har tidligere fått mang en fin stekefisk her, men aldri noe større. Som vanlig startet jeg med mark og hadde tidlig på en ørret som forsvant like fort som den tok. Ingen andre lot seg interessere av marken.

Etter hvert begynte det så å klekke en del vårfluer som ørreten begynte å interessere seg for. Jeg la derfor fra meg markstangen og festet Superpuppan til fortommen. Vanligvis tar ørreten når denne fluen striper i overflaten på tvers av strømmen, men ikke i dag. Jeg lurte dog en 25 cm/200 grams ørret da jeg lot den drive fritt. Etter utallige fluebytter, fant jeg til slutt svaret (da hadde også mine små spinnere fått prøve seg i mellomtiden).

2 pene ørreter fra Dokkelva.På andre kastet, med en liten grå tetthacklet flue med elghår (e.l) i vinge og hale, satt den første ordentlige fisken. Jeg fikk snellet inn løssnøret, og hadde et par artige minutter med mindre utras og høy adrenalinfaktor. Når ørreten på 32,5 cm/350 gram gled over håvkanten, tok jeg en liten seiersdans med nærmeste busk, før jeg startet fotosesjonen. Jeg fikk dog kontakt med vettet igjen etter en stund, og etter to kast satt en ny og enda penere fisk. Etter enda flere nærvepirrende minutter med snellesang og fiskesprett, lå en fet og strøken ørret på 37 cm/550 gram og poserte for kameraet ved siden av sin mindre kollega. At dette var min første fisk over halvkiloen tatt på flue, gjorde ikke gleden mindre!

Som en takk til Dokkelva og Vestfjellet ryddet jeg opp ølbokser og annet søppel som tidligere naturelskere (?) hadde lagt igjen ved bålplassen.

 

30/6 Sommervarme og bøtteregn

For første gang denne sesongen ble jeg godt svett av å sykle fra Movatn og opp til Auretjerna. Jeg dro tidlig fra jobben og var fremme før 16:30. Ett minutt etter at duppen hadde lagt seg til ro etter første kastet, forsvant den kontant. En av Auretjernas voksne individer hadde fristet lykken, og tapt - i første omgang. Ikke lenge etter takken den dog for maten og forsvant. Fint vær og to fisk på 25 og 28 cm (begge på duppmeite) gjorde likevel at jeg ikke fikk deppa for mye. Det fine været takket dog også for seg etter hvert, og vadestøvlene og regnfrakken fikk jobbe hardt for å holde meg brukbart tørr bak ørene. Vannet holdt nå 16,5°C.

 

25/6 Du tror det ikke før... (og kanskje ikke da heller)

Denne søndagen dro Eirik og jeg litt lengre inn i Nordmarka enn vanlig, og tilbrakte dagen ved Holmetjern.

Etter en stund med dårlig action med markstengene, lot vi disse stå for å prøve lykken med andre løsninger. Det må innrømmes at vi lot marken henge der den var: fristende under duppen.

Etter en god stund der vi hadde beveget oss et godt stykke unna stengene, begynte plutselig stangen til Eirik å bevege seg, for så å falle uti. Vi stormet til og forventet å se stangen rett nedenfor der den hadde stått da det ikke var spesielt dypt. Den gang ei! Ikke så vi stangen, og ikke var det mulig å få tak i snøret selv om vi trålet området med tunge sluk.

Etter en tid syntes Eirik han så noe langt og tynt som lå og fløt et godt stykke ute på vannet, og da vi så nøyere etter beveget det seg også. Teleskopstangen er hul, og med den lille snellen Eirik har på fløt stangen faktisk ganske godt.

Vi var helt sikre på at fisken som nå tauet stangen rundt halve tjernet måtte være på minst kiloen, og Eirik var klar for å hoppe uti det 15°C kalde vannet. En god porsjon flaks gjorde dog at fisken dro mot land der vi kunne kaste etter stangen, og etter en god del forsøk kom både stang, snelle, dupp og en ørret på rundt 300 gram (!) på land.

Jeg fikk forøvrig en pen ørret på 7 grams rød/kobber Spesial som målte 35 cm/350 gram.

 

10-11/6 Tåke og stormkast

Noen er imot at jeg skal oppleve optimale tørrflue-fiskeforhold og serverer ymse ugunstige værforhold til stadighet.

Denne helgen hadde jeg fått fraværsløyve hjemmefra og satset igjen på Auretjerna ved Tømte. Lørdag kveld lå tåka tett etter en fuktig ettermiddag. Forøvrig var det få vak, ingen napp og 15°C både i luft og vann.

På søndagen dro jeg tidlig inn og hadde noen fine timer i sol og vindstille, dog uten napp. Etter 11:00 begynte vinden å ta seg opp, og litt etter var vakene blåst bort og humøret mitt likeså. Eneste trøsten var at ingen andre ved vannet fikk fisk heller.

Enkelte Vulgataer klekker fremdeles, og jeg håper å treffe bedre tider neste gang.

 

3/6, 4/6, 5/6 Fra vinterkulde til vakfest

3/6 - Et besøk på Lillehammer ble kombinert med årets første tur til Gausdal Vestfjell - det ble en kald opplevelse! Jeg endte med å fiske i 5°C kaldt vann i Dokkelva etter stivfrosne ørret i vinterdvale mens jeg selv sto omgitt av snøfiller(!) uten vanter eller lange underbukser. Det ble en kort tur!

4/6 - Søndagen var vi tilbake i Oslo og utnyttet det fine været på tur rundt Movann (i Maridalen). Selv om dette ikke var en fisketur, så hadde jeg med fluestanga. I løpet av en times fiske hadde jeg 9 ørret på, og fikk opp 7. De var alle under 25cm, men ga meg mye moro og god tilslagstrening! Alle tok på maur.

5/6 - På mandag dro jeg tidlig fra jobb og inn til området rundt Tømte i Nordmarka. En mengde vak etter flyvemaur ga meg god tro på tilsvarende morro som i går, men større fisk er vanskeligere å få! Vakene avtok som vanlig rundt 19-tiden. Jeg hadde ett tilslag på maurflua i øvre Auretjern, men gikk til slutt hjem med to fisk (25 og 27 cm) tatt på mark i "Bankboksen" min. Begge var stinne av maur. 14°C i vannet og under 10°C i lufttemp. (kl 21:00) gir dog signaler om at enda bedre tider er i vente. Jeg så visse tegn til oppstart av Vulgata-klekking....

 

28/5 Fisk, men skal det være sånn?

Vi hadde planlagt årets første tur til Nordmarka i dag, men planene blåste bort. Utpå dagen dro jeg, tross været, en tur til Svartoren i Østmarka der OFA skal ha satt ut flere "voksne" ørret for å friste flere til å prøve lykken. Etter noen timer i regn og vind, lurte jeg et par av disse (27 og 29 cm) ved hjelp av en 3 grams Myran spinner, men lykken hadde bismak: Finneråte (tildels manglende finner), korte gjellelokk og gråhvite skygger i huden (sopp?), viste tydelig at disse hadde gått lenge i tank sammen med hundrevis av andre ørret.

Det er fint at vi skal fristes ut i naturen, men for meg kunne jeg tatt en tur til et oppdrettsanlegg og fisket der i stedet. Oslo er en unik by i og med nærheten til naturen og alle fiskevannene. La oss ikke innføre unødvendige "put and take" tendenser når fiskemulighetene likevel er prima, noe OFA skal ha all ære for. Jeg føler dog at OFA har beveget seg ett skritt i feil retning nå.

 

21/5 Årets første ørret!

Årets første ørret tok etter få minutter på bunnmeite i Skjelbreia (28 cm).

Det var i dag mer vårlig (kaldere) enn det har vært den siste tiden, og den store skare innsekter (med påfølgende vak) lar vente på seg. Dog var det mer aktivitet nå, med en del nisevak etter (sannsynligvis) myggpupper.

Vanntemperaturen er sunket til 14,5°C som vel er mer normalt for årstiden. Jeg fikk også en ørret på 20 cm (på 5 grams sort/kobber Myran-spinner) som følgelig fikk friheten tilbake.

 

14/5 Varmt men stille

Etter en lang varmeperiode er skogen på det nærmeste knallgrønn, men alt er ikke helt i gjenge enda. Skjelbreia ga ikke fra seg fisk selv om vanntemperaturen er steget til 17°C allerede to uker etter isløsningen. Få innsekter var det også, noe som også ga få vak.

 

24/4-7/5 Nå begynner det!

24/4 - Trekjerna innenfor Krokhol i Østmarka. Midtre kjernet var åpent. Fremdeles en del is på "storkjernet". Ingen napp, ingen aktivitet, 4-5°C i bekken. Ca. 20°C i lufta.

29 og 30/4 - Griseputten og Tømmerholtjern ved Sandbakken i Østmarka. Helt åpent vann, masse frosk, ingen aktivitet, rundt 10-12°C! Ca. 16-20°C i lufta.

7/5 - Skjelbreia. Mye vind, noen få vak. Møtte en som hadde fått flere ørreter rundt 30cm på Montana. Ingen på meg....

 

16/4 Ny vår?

Jeg begynner å bli relativt utålmodig nå, og tar stadig turer inn i østmarka for å se etter tynnere isdekke på de vannene jeg vet åpner seg først.

Denne søndagen tredde jeg på meg regnhabitten og trasket innover fra Krokhol golfbane. Regnet så jeg på som et positivt bidrag til issmeltingen, men dess høyere opp jeg kom dess hvitere ble "regnet".

Sludd og lite åpent vann var ikke det jeg ville se, og sesongen er nok enda et par uker unna.

Tidligere år

2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
1999