www.detnapper.com
Om ørret, fluer, sluk og slikt

Startsiden

Ørret over kiloen
  -4 kg + 1 kg Sjøørret (2014)
  -1,8 kg Vestfjellørret (2009)
  -1,75 kg Tinnelvørret (2003)
  -1,6 kg Lågenørret (2007)
  -1,55 kg Vestfjellørret (1998)
  -1,5 kg Vestfjellørret (2014)
  -1,5 kg Viddaørret (2011)
  -1,4 kg Vestfjellørret (2004)
  -1,35 kg Viddaørret (2006)
  -1,27 kg Viddaørret (2008)
  -1,25 kg Sjøørret (2015)
  -1,2 kg Viddaørret (2007)
  -2x1,2 kg Viddaørret (2010)
  -3x1,1 kg Telemarksørret (2009)

Flerdagsturer:
  -Bremafoten (jul/aug 1999)
  -Gjuvsjåen/Kvenna (aug 2000)
  -Reksjå/Tinnelva (2001)
  -Geitsjøen (aug 2004)
  -Lågen/Tuva (jul 2006)
  -Hardangervidda øst (jul 2007)
  -Hardangervidda øst (aug 2007)
  -Hardangervidda øst (jul 2008)
  -Telemark vest (jul 2009)
  -Gausdal Vestfjell (jul 2010)
  -Hardangervidda øst (aug 2010)
  -Hardangervidda øst (aug 2011)
  -Rendalen (aug 2011)
  -Hardangervidda øst (jul 2012)
  -Etnedal/Spåtind (aug 2012)
  -Synnfjell (jun/jul 2013)
  -Femundselva (jun 2014)
  -Valdres/Frya (jun 2015)

Årets småturrapporter (Oppdateres ikke)
Enkle fisketips (Oppdateres ikke)

Årets turer 2006

De siste turbeskrivelsene ligger først. For å lese i "riktig" rekkefølge - start nedenfra.

Drivhusvarm desembertur

Forrige tur var preget av at vinteren var på vei. Denne turen var det ikke. Etter en utpreget mild desemberperiode var alle vannene nå igjen åpne. Jeg fisket i de vanlige vannene rundt Auretjerna, men hadde ikke føling med fisk. Skulle ha latt forrige tur runde av sesongen, men klarte ikke å la være å prøve etter spenningsnivået fra sist gang som fremdeles lurte i kroppen.

 

18/11 Superspennende tur under (nesten) vinterlige forhold

Det hadde vært kaldt om natten en stund, men likevel ikke nok til at de store vannene burde være islagt. Turen gikk til Kalvsjøen i Nordmarka. På veien ditt syklet og gikk vi forbi mange små islagte vann, og vi var noe usikre på mulighetene før vi kom frem.

Som antatt var både Kalvsjøen og Gørjene nesten helt isfrie. Kun beskyttede viker var islagte. Vi fisket først området rundt demningen - vi startet rundt 11-tiden og hadde ingen føling med fisk før nærmere to-tiden. Da skjedde det muligens noe med været - den kalde vinden føltes plutselig ikke så kald lenger, og ting begynte å skje:

Først røsket det til på min Panther Martin spinner. Dette var minst halvkilosfisk, og jeg fikk til og med øyekontakt med den før den takket for seg en halv meter fra støveltuppen.

Like etterpå begynte bunnmeitestanga å danse, og jeg kunne håve en helt grei 300-grammer. Rekordsen novemberørret var et faktum.

Så, på første kastet med bunnmeite deretter dro det jaggu til igjen - og det hardt! Jeg rakk akkurat å kjenne storfisksuget i magen før snøret hang slapt igjen.

Etter en god del kast på samme stedet uten mer aktivitet, gikk jeg ned til Gørja der iskanten lå akkurat i strømkanten fra elva som renner ned fra Kalvsjøen. De første kastene la jeg ut på isen, og lot sluk og spinner tippe lett over kanten før jeg sveivet.

I løpet av den halvtimen jeg sto her nede var det bortpå fisk en 3-4 ganger, og som i Kalvsjøen; noen av dem var STORE! Spesielt en ørret så jeg godt i det den tverrvendte etter å ha slått borti sluken, og den ville utvilsomt ha slått rekorden min på 800 gram med glans.

Mørket ville gjøre ting ugreit litt etter fire, og jeg hadde etter hvert dårlig tid for å komme meg ned til bilen før dette. Likevel måtte jeg forsøke et par kast i Kalvsjøen igjen i bukta nedenfor Auretjerna. Her satt endelig nummer to - igjen en helt OK kvartkilosørret som falt for spinneren min.

Dette vil huskes som en av de mest spennende turene jeg noen gang har vært på i Nordmarka. Selv om jeg ikke fikk noen av de store, hadde jeg virkelig følelsen av at dette ville bli Dagen. Den følelsen er i seg selv viktig å ha i ny og ne.

 

Fisk på pølsetur

Hele familien var på høsttur til Rundvann i Østmarka for barkbåtspikking, pølsespising - og litt fisking.

At jeg har hatt med meg fiskelykken på familieturer tidligere, kan leses her og her. Riktignok ble det ikke noe kilosfisk denne gang, men en finfin 400 grammer viste sin interesse for marktakkelet etter relativt kort tid.

Sønnen min fikk gleden av å håndtere stang og sprelsk ørret, i håp om å så et lite gledens frø for pappas altoverskyggende interesse - usikker på resultatet...

 

10/9 Høstørret på praktdag

Endelig fikk jeg en av ytterst få hele fiskedager i år. Med nydelig vær og etterlevning av sommertemperatur, kunne ikke rammene vært bedre.

Turen gikk til Holmetjern i Nordmarka.

Som vanlig kjørte jeg først i gang med markfisket. Dette ga meget begrensede resultater lenge. Selv med kast midt i vak skjedde det ingen ting.

Først klokken 13, etter mer enn to timers fiske, satt turens eneste. Jeg kastet etter et vak, ventet lenge, og først da jeg løftet takkelet fra bunnen tok 250 grammeren.

Dette ble turens eneste napp og fisk. Heller ikke spinner eller sluk trigget bitelysten, og jeg var hjemme til middag.

 

24/8 Årets første harvefangst

Litt tidlig å satse på mørke ettermiddager enda, men jeg bare måtte. Etter at jeg ble litt hekta på harving i fjor, ble lysten større enn forstanden denne ettermiddagen.

Turen gikk til vårt nærvann - Rundvann i Østmarka. Vi kom frem ved åttetiden og kunne bare konstatere at det fremdeles er lyse sommerkvelder, selv om vi nesten er i september.

Jeg forsøkte først tradisjonelt bevegelig bunnmeitefiske, uten hell, før jeg etter hvert gikk over til harving. Absolutt stillhet rådet frem til kl 22 da det første nappet i klysa kom.

Urutinert, og godt inskolert av en sesong med klassiske mothugg, klarte jeg ikke å motstå refleksen. Heldigvis ble ikke fisken skremt, og neste gang den viste interesse for min passerende marktugge klarte jeg å senke stanga oppskriftsmessig. Telling til 5, oppstramming og fast fisk! Ingen sværing - 25 cm/200 gram - men fremdeles sykt spennende og morsomt.

 

18/8 Dårlig vær er ikke godt fiskevær

Sommerferien er over, og endelig fikk jeg en tur i Nordmarka igjen. Å være på tur ble forsåvidt den eneste gleden denne dagen. Været satte igang mens jeg satt på sykkelen, og fra jeg kom frem til Auretjerna kl 11 og til jeg dro kl 15, styrtet regnet ned.

Etter en voldsomt varm sommer kunne man tro dette ville være positivt for aktiviteten. Den gang ei! Hverken mark, sluk eller spinner gjorde susen. Kun et par forsiktige napp i spinneren ble resultatet.

 

8-11/7 Drømmetur til Hardangervidda

54cm/1350gram HardangerviddaørretÅrets tur til de østlige deler av Hardangervidda (øverst i Numedalslågen/Tuva) ble en skikkelig drømmetur. Uansett hvordan tur og fisket hadde vært på resten av turen, hadde drømmefisken på 54 cm/1350 gram veiet opp for alt. Turen ble dog en supertur hele veien, selv om drømmefisken veide mer enn treganger'n av nest største. Se egne sider.


 

 

 

 

30/6-2/7 En mulig drøm, en faktisk nedtur

Det er ett vann i nærheten av hytta vår i Gausdal Vestfjell som har virkelig gitt uttelling tidligere - størrelsesmessig. Det vil si at det går stor fisk der, men at det da også er langt mellom dem. Denne gangen traff jeg stort sett mellom dem.

Da dette var en familietur, blir det kun et fåtall timer i døgnet jeg fisker. Likevel tilbrakte jeg rundt 5 timer med effektivt fiske i det nevnte vannet. Dette resulterte i ett napp!

Riktignok var det en fin fisk som var bortpå, og det ene skikkelige vaket jeg hørte var av typen låvedør som lander flatt i vannet, men likevel da!

I tillegg var det nå tilkommet mange joller rundt vannet. Jeg ser med grøss og gru på hvilke redskap disse sleper rundt på. Ikke noe for å øke bestanden i et ellers presset nærvann til store hytteområder, i hvert fall.

Jeg fisket kun med sluk da det meste andre blåste bort. Nappet kom på en grønn 10 grams spesial med rød prikker.

Vannet holdt 13°.

 

9/6 Hvorfor jobbe når man kan fiske

400 gram fra AuretjernEndelig kom varmen! Plutselig var det sommer og alle fiskergenene begynte å dra i samme retning.

Etter å ha flyttet alle møter til tidlig på dagen kom jeg meg avgårde til lunsj, og tråkket oppover mot Auretjerna med et stort smil om munnen. Jeg så for meg et vann med vakringer så langt øyet kunne se. Drømmen varte til jeg kom frem.

Som så ofte før traff jeg ikke helt så bra som jeg hadde håpet. Hverken Vulgata eller maur var å se, og det var langt mellom vakene.

Likevel - klokken tre satt førstemann på markkroken. Dette var en finfin 400-grammer med masse maur i magen, så mauren som hadde hengt i toppen av fluestangen hittil ble ikke byttet ut.

Jeg forflyttet meg etter hvert til det nordre Auretjernet. Etter en god stund satt nummer to, denne også på mark. Vinden gjorde markfisket mest aktuelt, men jeg byttet ofte mellom marken og mauren da det var en del vak i dette vannet.

Utpå kveldingen satt endelig nummer tre på maur. Denne tok under overhengende trær der den svømte rolig rundt og sopte innpå det den fant.

Begge de to siste var rundt 27 cm.

Vannet holdt ca 13°, men jeg regner med at det stiger raskt nå med varmen. All vårlig klekking går nå i ekspressfart, og det meste er vel over før neste tur. Vi får se...

 

4/6 Fremdeles kaldt, men fisk varmer alltid

Ny søndagstur på jakt etter våryr ørret i Nordmarka. Været er og blir kaldt, og vannet holder fremdeles ikke tosifret antall grader. 8° nå i starten av juni er kaldt! Dagen startet fint med blå himmel, men det skyet raskt over, og luften holdt ikke mer enn 12°.

Det var en del vak, og noen myrdøgnfluer i lufta. Fiskekompisen lurte to stekefisk på flua, men da var det maur som ble foretrukket. Selv fikk jeg en på bevegelig bunnmeite (28 cm), og hadde på en til som slapp.

Venter på varmen..

 

27/5 Årets første ørret

Den siste halvdelen av mai har vært kald, uten varmetoppene som trengs for å vekke vårkalde innsekter og ørretkropper. Likevel må man inn og sjekke med jevne mellomrom.

Denne lørdagen hadde jeg fått tinget meg til noen timer utover ettermiddagen, og jeg var inne ved Holmetjern i Nordmarka ved 14-tiden. Vannet holdt fremdeles kun 6°, men det var betydelig kortere tid mellom vakene enn i forrige uke. Godt med vind gjorde dog fluefiske mindre aktuelt for meg.

Som vanlig forsøkte jeg aktivt bunnmeite, men uten hell. Ved overgang til spinnfiske hadde jeg napp både på Spesialen og Myran spinneren før en blank Panther Martin kroket årets første. Kvartkilosfisken fikk svømme videre med nyerværvet lærdom om stikkende mat.

 

14/5 I gang, men ikke helt likevel

Godt med snø enda.Årets første tur gikk til Auretjerna ved Tømte i nordmarka. Det har vært mange fine maidager i det siste, og på tross av mye snø i vinter regnet jeg med at det meste nå var borte. På forumet til OFA hadde jeg sett at isen her oppe på 400 moh trolig hadde gått for et par dager siden.

Helt sommer var det dog ikke enda. I enkelte skyggepartier lå det godt med snø, og jeg måtte parkere sykkelen langt tidligere enn vanlig da veien inn fra Finntjern var dekket av snø.

Vannene var heldigvis åpne. Det lå litt snø igjen i kantene her og der, og temperaturen ble målt til 4° i det øvre tjernet. Litt senere dro jeg ned til Kalvsjøen da jeg tenkte bekken fra det nedre Auretjernet ville bringe litt oppvarmet vann inn og "pigge opp" vinterkalde ørretkropper. Så feil kan man ta. Vannet her holdt 2,5°!

 

Totalt så jeg tre vak, og jeg hadde på en fisk i det nedre Auretjernet. Jeg fisket for det meste med aktivt bunnmeite, men denne tok på en rød/kobber Spesial 7 gr ved et kort spinnstopp (selvfølgelig).

Utrolig herlig å kjenne liv i snøret igjen!

Det nedre Auretjernet

 

Tidligere år

2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
1999