www.detnapper.com
Om ørret, fluer, sluk og slikt

Startsiden

Ørret over kiloen
  -4 kg + 1 kg Sjøørret (2014)
  -1,8 kg Vestfjellørret (2009)
  -1,75 kg Tinnelvørret (2003)
  -1,6 kg Lågenørret (2007)
  -1,55 kg Vestfjellørret (1998)
  -1,5 kg Vestfjellørret (2014)
  -1,5 kg Viddaørret (2011)
  -1,4 kg Vestfjellørret (2004)
  -1,35 kg Viddaørret (2006)
  -1,27 kg Viddaørret (2008)
  -1,25 kg Sjøørret (2015)
  -1,2 kg Viddaørret (2007)
  -2x1,2 kg Viddaørret (2010)
  -3x1,1 kg Telemarksørret (2009)

Flerdagsturer:
  -Bremafoten (jul/aug 1999)
  -Gjuvsjåen/Kvenna (aug 2000)
  -Reksjå/Tinnelva (2001)
  -Geitsjøen (aug 2004)
  -Lågen/Tuva (jul 2006)
  -Hardangervidda øst (jul 2007)
  -Hardangervidda øst (aug 2007)
  -Hardangervidda øst (jul 2008)
  -Telemark vest (jul 2009)
  -Gausdal Vestfjell (jul 2010)
  -Hardangervidda øst (aug 2010)
  -Hardangervidda øst (aug 2011)
  -Rendalen (aug 2011)
  -Hardangervidda øst (jul 2012)
  -Etnedal/Spåtind (aug 2012)
  -Synnfjell (jun/jul 2013)
  -Femundselva (jun 2014)
  -Valdres/Frya (jun 2015)

Årets småturrapporter (Oppdateres ikke)
Enkle fisketips (Oppdateres ikke)

Årets turer 2008

De siste turbeskrivelsene ligger først. For å lese i "riktig" rekkefølge - start nedenfra.

29-31/8 Ikke et napp i Stjørdalselva

Ikke mye å rapportere om her gitt. En lang helg med mye fiske i valdet Øvre Kringen ga null napp.

Med fem stenger i elva gjennom hele helgen er det smått utrolig at det ikke ble en eneste fisk på land. Forholdene skulle tilsi like bra fiske som tidligere i sesongen, og det ble tatt fisk i andre deler av elva denne helgen.

Eneste vi kan skylde på er mangel på erfaring, ikka bare fra dette valdet, men fra laksefiske generelt.

Fremdeles står jeg altså med en eneste laks i loggboken.

 

12-15/7 Stille sommerferieinnledning på Vestfjellet

Som vanlig tok vi et par sommerferiedager på Gausdall Vestfjell. En del korte fiskeøkter ble gjennomført, men jeg fikk altså ikke et eneste napp.

 

3-6/7 Hardangervidda innfridde nok en gang

1270 gram Hardangerviddaørret tatt på markIngen tvil om at det fremdeles finnes noen igjen av de sterke årsklassene det har blitt skrevet og sagt så mye om de siste årene. Det finnes en god del stor og fin fisk på Vidda!

Totalt sett ble turen i år noe dårligere enn toppåret 2007, men dårlig? Tvert i mot.

De fire største fiskene veide: 1270, 600, 520 og 490 gram. I tillegg kom en skokk av 250-350 grammere. Ikke dårlig for 2 1/2 fiskedag.

Se egne sider

 

 

 

 

 

15/6 Regnfull søndagstur med familiefokus - én ørret

Vulgata - vårens vakreste eventyrEndelig skulle sønnen min på 8 bli med på en skikkelig Nordmarsktur. Vi hadde snakket mye om dette på lørdagen, og fyren var kjempeklar. Bilen ble pakket og gutta var på tur. Vel fremme ved Movatn tok vi fatt på sykkelturen, som jeg trodde ville bli turens bøyg. Den gikk kjempefint hele veien opp - ikke en klage! Ikke engang da vi måtte ta på oss regntøyet underveis.

Fremme ved Auretjern fortsatte regnet. Vi fikk monternt stengene og marken ble fuktet. Vulgataene, som jeg hadde snakket så mye om, dukket opp med relativt jevne mellomrom, dog ikke i mengder som fikk ørretene til å gå bananas slik vi ønsket. Jeg hadde håpet regnet skulle ha den effekten.

Regnet hadde dog effekt på oss på land, og vi var relativt fuktige i sinnet etter kort tid. Konstant sig har gjerne denne effekten, spesielt på 8 år gamle gutter. "Kan vi ikke dra hjem snart, pappa?" ble ytret allerede første halvtimen. Mine håp om blå himmel og Vulgatafest gikk det dårlig med.

Fisken var stappfull av marfloDet ble med en markfanget 280-grammer denne dagen, selv om jeg til slutt fikk forsøkt blindfiske med et par store flytende døgnfluer. Meget spesielt var det at denne fisken var proppfull av Gammarus, dette lille rekelignende krepsedyret som gir fiskekjøttet så flott rødfarge.

 

Far og sønn ble enige om at det jo hadde vært fint på tur, selv om yr.no ikke fikk toppkarakterer for solutsiktene meldt kvelden i forveien.

 

 

 

 

 

10/6 Ettermiddagstur til vindfullt Gørja ga to ørret

365 gram fra GørjaNy tur etter jobben, denne gang til Kalvsjøen og Store Gørja, med håp om Vulgata-morro. Det skulle det ikke bli. Vinden dro hardt og i Gørja gikk det nesten hvitt!

Både ved Kalvsjøen og i Gørja observerte jeg Vulgata i buskene, og enkelte på vannet. Det er godt mulig at det hadde vært er vak-aktivitet tidligere på dagen, men det er lite trolig i den vinden.

Fikk en 250 grammer i Kalvsjøen på bunnmeite, og en på 365 fra Gørja på svart spesial.

Vannet holdt trolig 20°+ etter den siste tids varmebølge.

 

 

1/6 6 fisk hvorav nest største Nordmarksørret hittil, i mye varme og mer vind

Ørret tatt på aktivt fisket bunnmeiteSå var sommeren kommet! Flere dagers rekordvarme hadde mørnet marka, og jeg var helt sikker på at nå ville maur og Vespertina lokke gromfisken fra dypet. Det ble ikke helt slik, men turen ble likevel storveis.

Endelig hadde jeg en hel søndag for meg selv. Jeg pakket bilen og var avgårde klokken 8. Selv såpass tidlig hadde solen fått godt tak, men sykkelturen inn til Holmetjern, som var dagens mål, gikk uten store strabaser. Verre skulle det bli i løpet av dagen. Jeg er sikker på at jeg svettet av 2 kilo, og jeg hadde ikke på langt nær nok drikke med meg.

Fremme ved vannet så jeg et antall gledelige vak, og fluestangen ble raskt montert. Jeg så ingen tydelige klekkinger, og mauren ble førstevalget. I løpet av den første timen flyttet jeg meg fra vak til vak, men uten stor suksess. Fluebytter løste heller ikke gåten. Og så begynte det å blåse.

2 fine 300 + grammereI den tiltagende vinden ble vakene færre, og vanskeligere å se. Jeg byttet derfor til markstanga. Det var lurt. Før lunsj hadde jeg landet tre fine ørreter på 385, 305 og 710 gram. Alle tok marken i bevegelse langs bunnen.

Fiskene var stinne av skivesnegler, og det manglet både døgnfluer og maur. I denne varmen vil nok det endre seg raskt, kanskje allerede i løpet av uken. Det er spådd mye sol.

Da den største tok fikk jeg med en gang gromfølelsen. Riktignok rullet den en hel del i starten, noe som tyder på dårlig feste. Den roet seg likevel snart og gikk tungt. Det var da jeg fikk ideen om å pakke ut kameraet av etuiet og filme avslutningen. Jeg hadde naturligvis gremmet meg i ukevis etterpå om jeg hadde mistet fisken, men jeg fikk nå landet både fisken og filmsnutten.

43 cm / 710 gram fra HolmetjernSe filmsnutt av siste del av kampen, og landingen av min nest største fisk fra Nordmarka hittil; 43 cm/ 710 gram.

Jeg tok også en avstikker inn til Øvre Glotjern, for å prøve et virkelig avsidesliggende vann. I kartboken betegnes dette som et vann med usikker ørretbestand. Etter mitt besøk er ikke jeg sikker på om det finnes fisk i det hele tatt. Turen inn er ikke spesielt lang, men vandring i hugstfelt i 28 graders solstekende varme var mer enn nok. Jeg dro tilbake til Holmetjern etter en times fiske i dødt vann. Vil helt sikkert prøve igjen...

Turen ble avsluttet med slukfiske. I den sterke vinden funket 10 grams svart Spesial brillefint. Det nappet støtt og stadig, men jeg fikk kun opp tre ørreter på 220, 230 og 240 gram. Jeg hadde håpet på flere store.

Sliten, tørst og mett av fisking dro jeg hjemover i kveldingen. En liten avstikker til det nordlige Auretjernet ble resultatløs.

 

 

 

 

 

Øvre Glotjern - øde og idyllisk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28/5 Ny ettermiddagstur, nye ørreter, mindre snø, knukket stang

420 gram Montanafanget ørret fra Auretjern i NordmarkaNå får jeg virkelig vært med på hele vårprosessen i marka. Fremdeles står Hvitveisen frodig og rank, og til og med Hestehoven koser seg i veikanten. Snøflekkene som er igjen har kun timer på seg før de også er historie. En herlig tid!

Herlig er det også å kjøre 420 gram (34 cm) med Auretjern-ørret etter kun tre kast. Fisken snappet Montanaen rett etter nedslaget, og turen var således en suksess helt fra starten.

Riktignok roet det hele seg raskt, og det tok to timer med utallige forsøk med både nymfe, maur, mark og sluk før nestemann satt. Denne var på ca 27 cm og fikk svømme videre. Også den falt for Montana plassert ved vak.

Avslutningen ble ikke like gledelig. Jeg pakket sammen stengene og gikk med alle delene i hånda da tuppen på haspelstangen min buttet i en grankvist - snapp! Min hittil beste haspelstang var historie. Ikke lager Milo modellen (Spin Lite 300 5-12 gram) lengre heller, og jeg tipper jeg vil slite med å få tak i ny tupp. Æsj!

 

21/5 Første Nordmarkatur - litt snø, to ørreter

Det er noe helt spesielt med å sette seg på sykkelen og tråkke innover på vårens første Nordmarkatur. Det kiler litt, liksom. Og så er det litt som å være forelsket og se sin kjære igjen etter lang tid. Det føles godt!

Sesongen har kommet sent i gang i Nordmarka. Enda ligger snøflekkene i skyggehellingene. Jeg satte både fotefar og sykkelspor i sne på denne turen.

Som vanlig gikk turen til lett tilgjengelige vann rundt Tømte, nemlig Auretjerna. Da dette var en kveldstur etter jobben var det viktig å komme raskt på plass.

Været var skiftende og temperaturen rundt 14°. Litt vind, men kurant nok føre for fluestanga. Jeg har bestemt meg for at jeg skal prioritere denne i årets sesong.

Et par vak viste at interessen for fjærmygg var til stede. Jeg monterte dog på et litt enklere middel - en Montana, og allerede på første kast var det fisk bortpå. I løpet av første timen var dette eneste følingen jeg opplevde med både den ene og den andre nymfa. Etter å ha forsøkt også marken, uten annet hell enn en undermåler, gikk jeg videre til det nedre tjernet.

Føret her var likt, med noe vind og spredte vak, mest midtfjords. Her startet jeg med bunnmeite, men også dette ga et uvanlig tregt fiske. Vanntemperaturen var trolig under 10° - ikke akkurat optimal trivselstemperatur. Med litt mer varme fremover kommer i år hele juni til å by på fine forhold her inne.

Så etter mange kast dro det seg endelig til, og jeg kunne lande en smellfeit 34 cm lang ørret på 375 gram. Fin og rød og klar for stekepannen. På menyen hadde stått: snegler, igler og store gulgrønne Vulgata-nymfer.

Og endelig, rett etter dette vaket det nært land et stykke bortenfor. Med lårkorte vadere fikk jeg relativt enkelt plassert min Montana nært vaket, og fisken tok umiddelbart. Denne var ikke av samme klasse som førstemann, men moro likevel. Fisken fikk svømme videre. Lengde ca 30 cm, men for tynn.

Forsøkte også sluk og spinner etter de vakende midtfjordsfiskene. Et par napp og en undermåler ble det magre resultatet.

Jeg syklet hjemover i halv 9-tida til andre omgang av Champions League finalen, strålende fornøyd med årets første tur og fisk fra Nordmarka.

 

12/5 Første tur ga to Østmarka-ørreter

2. pinsedag var avsatt til årets første tur i Oslomarka. Siden Nordmarka så vidt har våknet fra vinterdvalen gikk turen til Skjelbreia i Østmarka. I Nordenden av vannet ligger en enorm flytemyr og inviterer til lange fine fluekast.

Montanaen ble montert, og sinktip-snøret brakte godsakene til sjøs. Siden jeg knakk min gode, gamle Orvisstang på høsten i fjor, var dette første virkelige forsøk med erstatningen Orvis sendte fra England. Den viste seg å være mer enn god nok.

Stanga fungerte fint, og det første vaket innenfor kastehold ble truffet nøyaktig nok til at jeg tidlig hadde tilslag. Sinktip og kasting på vak funket dog dårlig, og det var ikke før jeg dro montanaen langst myrkanten at førstemann på 25 cm hev seg på.

Vakingen etter klekkende fjærmygg tiltok utover kvelden, og jeg kastet støtt og stadig etter vakende fisk. Ca kl 20 satt nummer to. Jeg hadde byttet til flytesnøre, og et klart napp ble møtt med tilslag og fast fisk. Jeg trodde først jeg hadde fått på en virkelig gromfisk, men da jeg fikk se fisken mistenkte jeg raskt feilkroking. Fisken dro kontant mot bunnen i flere utras, og ganske riktig: ørreten på 30cm/275 gram var kroket i brystfinnen.

En morsom kveldstur markerte sesongstart på en finfin måte.

Tidligere år

2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
1999